26.09.2023
Una vintena d’entitats ciutadanes de Girona i Salt, agrupades gràcies al concurs de projectes convocat per la comunalitat de Som de Salt, s’han unit en una plataforma, Octubre Antiracista, per visibilitzar i deixar en evidència la situació de racisme, institucional i social, que bona part de la població viu cada dia. Per denunciar aquesta situació, les entitats proposen diverses accions populars al voltant del 12 d’octubre, data en la qual es considera que no hi ha res a celebrar.
Amb aquest punt de partida, per a aquesta data s’han organitzat propostes diverses, com ara una manifestació, una taula rodona, pintada d’un mural i l’actuació musical de PINAN 450F. Tot i això, durant tot el mes d’octubre hi haurà activitats diverses i el tret de sortida serà el proper divendres, amb una pujada a Sant Miquel (activitat organitzada per l’Ateneu 24 de juny de Girona) i lectura del manifest. Prèviament, la Guerrilla Comunicacional ja ha iniciat el seu cicle de cinema a l’Ateneu de Salt, enguany dedicat a temàtica antiracista. Fes clic aquí per consultar el programa d'activitats.
Un 12 d'octubre farcit d'actes populars
Els actes del 12 d’octubre començaran a primera hora de la tarda a la plaça Catalunya de Salt, amb un taller de pancartes i un mural col·laboratiu amb l’artista Diego Ojeda «Nadiemedicearte» (autor del mural de Hakimi i la seva mare). A les 17 hores tindrà lloc la taula rodona «Com combatre el racisme des dels barris?», amb Yuma Cissokho, Aliou Diallo i Fàtima Aatar, també a la plaça Catalunya, i d’allà mateix sortirà a les 19 h, la manifestació pels carrers de Salt fins a l’escola La Farga, on a partir de les 20.30 hi haurà el concert de Pinan 450 i DJ.
Les entitats que actualment formen part de l’Octubre Antiracista són: ANC Salt, Associació de Benestar i Cultura de Ghana de Girona, Associació Malians, AVV Barri Centre, AVV del Barri Vell, Ateneu 24 de Juny (Girona), Càritas Salt, Casal dels Infants, Càtedra Antiracista UdG, Cau Can Tona, Espai Antiracista, Federació d’Entitats de l’Ateneu Popular de Salt, Fundació SERGI, Guerrilla Comunicacional, Associació NouSol, Salt’Educa, Sindicat d’Habitatge, Òmnium Salt, Xarxa Antiabusos Immobliaris, i diverses persones a títol individual.
La necessitat d'aplicar una mirada antiracista
A Salt, les persones migrades representen el 41% de la població, mentre que a Girona, aquest percentatge és del 25%. Aquests col·lectius denuncien una vulneració sistemàtica dels seus drets. L’objectiu d'aquesta vintena d'entitats és situar l’antiracisme al centre. En el manifest que s’ha redactat l'entitat subratlla la necessitat d'aplicar una perspectiva antiracista en el funcionament de les entitats socials i polítiques, i exigeix la superació del paradigma intercultural, que només amaga el veritable problema, el racisme institucional i social.